21 Haziran 2008 Cumartesi

Visual Basic : Ne ? Nerede ? Ne işe yarar

Visual Basic ile ilgili bilgi edinmeye kullanacağımız programı tanıyarak başlayalım. Aşağıdaki görüntüler Visual Studio, Visual Basic 6.0'dan alınmıştır.Yukarıdaki resimdeki numaralandırılmış bölümler aşağıdaki gibidir: 1. Toolbox, formlarda kullanabileceğimiz nesneler. 2. Form, üzerine nesneler koyup işlev kazandıracağımız bir form. 3. Proje Dosyaları, projemizde kullandığımız dosyalar. Buradaki uzantılar şu şekildedir: - *.vbp (Ana Proje dosyası) - *.frm (Form dosyaları) - *.bas (Modül dosyaları) 4. Properties bölümü, nesnelerin ya da formların özellikleri için. 5. Başlangıç yeri ve boyutu (Formumuz için görünüm ayarı). 6. Uyarılar, hatalar ve iletiler. Eğer yukarıdaki bölümler görünmüyorsa program menülerindeki View sekmesinden görünmeyenleri açabilirsiniz. Ve şimdi detaylara inelim.Yeni Bir Projeye Başlamak Program açılır açılmaz gelen pencerede Standart EXE simgesine tıklıyoruz. Artık projemize başladık. Formumuzda nesneleri yerleştirelim ve işlev kazandıralım. Toolbar Formumuzda kullanabileceğimiz nesneleri tanıyalım.Sağdan sola, yukardan aşağı şekilde: Seçim Aracı (Fare Simgesi): Nesneyi seçmek için. Picturebox (Üstteki resim): Resim kutusu eklemek için. Label (A Harfi): Forma metin eklemek için. Textbox (ab yazan): Metin kutusu eklemek için. Frame (xy yazan): Çerçeve ya da özel bölüm eklemek için. Button: Buton eklemek için. Checkbox: Seçim kutusu eklemek. Radio Button: Tekli seçim kutusu eklemek. Seçme Kutusu: Tıklandığında menü açılan seçim kutusu. Listbox (Liste Kutusu): Listeleme seçim eklentisi. Scrollbar (Yatay): Yatay yönde kaydırma çubuğu eklemek. Scrollbar (Dikey): Dikey yönde kaydırma çubuğu eklemek. Timer (Saat Simgesi): Zamanlama sayacı eklemek için. Sürücü Seçim Kutusu (Hard disk simgesi): Sürücüleri listeler. Klasör Seçim Kutusu (Klasör simgesi): Klasörleri listeler. Dosya Seçim Kutusu (Kağıt simgesi): Dosyaları listeler. Geometrik Şekil Ekleme: Kare, daire vb. eklemek için. Çubuk Ekleme: Doğru eklemek için. Image (Alttaki Resim): Resim ekleme*. Data: Form nesneleri için bilgi kutusu. OLE: OLE/ActiveX Nesnesi eklemek. Bu nesnelere ek olarak sağ tuşla toolbar'a tıklayıp Add Component bölümünden yeni nesneler ekleyebileceğinizi unutmayın. Bunlara ayrıntısıyla OCX ve DLL dosyaları bölümünde değineceğiz.Formumuzun Başlığını Belirlemek Bunun için form üzerinde bir yere tıklayın ve Properties (Özellikler) penceresinde Caption özelliğinin yanındaki kutuya başlığı yazmamız yeterlidir.Yine özellikler penceremizden belirleyebileceğimiz bir diğer özellik formun görünüş stili. Tam ekran yapılacak mı? Simge durumunda görev çubuğunda görünecek mi? gibi özelliklerden, boyutunun değiştirilmesini BorderStyle özelliğinden belirliyoruz. ShowInTaskbar özelliği ise görev çubuğunda görünüp görünmeyeceğidir. Nesne özelliklerini kod kullanarak değiştirmeye bir örnek: Bir button oluşturun iki defa tıklayın ve kod satırına aşağıdaki mavi görünen yeri yazın.
Kod:
Private Sub Command1_Click()Form1.Caption = "Yeni Başlık"End SubProgramı çalıştırın ve butona basın. Başlığın değiştiğini göreceksiniz. Burdaki temel mantık [Obje].[Obje Özelliği] şeklinde kullanarak değeri belirtmektir.Resim: Programı çalıştırmak. Bir Saat Programı Yapalım Bir Timer ve bir Label (Metin) nesnesini aşağıdaki gibi yerleştirin:Form1 özelliklerinde Caption karşısına Saat Örneği yazın. Label1 (Koyduğumuz yazı nesnesinin adı)'e tıklayın. Özelliklerde Font özelliğini bulun ve karşısına iki defa tıklayıp yazı tipi boyutunu 24 yapın. Yine Label1 Özelliklerde Alignment özelliğini bulun ve karşısında açılan menüden 'Center' özelliğini seçin. Böylece yazıyı ortaladık. Timer1 Özelliklerde Interval özelliğini bulun ve karşısında 1000 yazın. Bu özellik her 1000 ms (1 saniye)'de bir kodun gözden geçirileceğini bildirmemize yarar. Form nesnelerimizi yerleştirdik. Şimdi kodlamaya geçiyoruz. Bunun için form üzerinde eklediğimiz Timer1 nesnesine iki defa tıklayın ve kod penceresini açın. Aşağıdaki şekilde kodu ekleyin:
Alıntı
Private Sub Timer1_Timer()Label1.Caption = TimeEnd SubProgramı çalıştırırsanız saatin çalıştığını göreceksiniz. Bu programa form özelliklerinde Icon özelliğini kullanarak simge ekleyebilir ve menüde File > Make Project1.exe sekmesine giderek EXE formatlı program haline getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: